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  • von Chahat Puri
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    "Ernährung" ist der Prozess, bei dem die Nahrung zur Energieversorgung, zum Erhalt, zur Wiederherstellung und zur Pflege des Gewebes von lebenden Organismen verwendet wird. Die Rolle der Ernährung bei der Entstehung und dem Fortschreiten von Parodontalerkrankungen ist weniger gut definiert.Parodontalerkrankungen sind chronische Entzündungszustände, die zur Zerstörung der Stützstrukturen der Zähne führen. Sie werden durch spezifische mikrobielle Organismen verursacht, von denen viele ihre Ernährungsbedürfnisse vom Wirt ableiten. Die primäre Ätiologie der Parodontalerkrankung ist der bakterielle Plaque-Biofilm, aber ein empfänglicher Wirt ist wichtig für die Krankheitsentstehung: Eine parodontale Läsion ist im Wesentlichen eine Wunde, und für eine optimale Heilung müssen ausreichende Wirtsressourcen zur Verfügung stehen. Eine verminderte Immunreaktion des Wirts und Nährstoffmängel erhöhen das Risiko und den Schweregrad der Parodontalerkrankung. Viele Nährstoffe spielen eine wichtige Rolle bei der Funktion und Produktion von Immunzellen. Es wurde daher versucht, die Beziehung zwischen Ernährung und Parodontalerkrankungen zu untersuchen.

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    von Chahat Puri
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    "La nutrition est le processus par lequel les aliments sont utilisés pour fournir de l'énergie, soutenir, restaurer et maintenir les tissus des organismes vivants. Le rôle de la nutrition dans le développement et la progression des maladies parodontales est moins bien défini. Les maladies parodontales sont des conditions inflammatoires chroniques qui conduisent à la destruction des structures de soutien des dents. Elles sont causées par des organismes microbiens spécifiques, dont beaucoup tirent leurs besoins nutritionnels de l'hôte. L'étiologie primaire des maladies parodontales est le biofilm de la plaque bactérienne, mais un hôte sensible est important pour le déclenchement de la maladie. Une lésion parodontale est essentiellement une plaie, et les ressources de l'hôte doivent être suffisantes pour qu'une guérison optimale ait lieu. Une diminution de la réponse immunitaire de l'hôte et des carences en nutriments augmentent le risque et la gravité de la maladie parodontale. De nombreux nutriments jouent un rôle important dans la fonction et la production des cellules immunitaires. Une tentative a donc été faite pour examiner la relation entre la nutrition et les maladies parodontales.

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    "La nutrición es el proceso mediante el cual los alimentos se utilizan para proporcionar energía, sostener, restaurar y mantener los tejidos de los organismos vivos. El papel de la nutrición en el desarrollo y la progresión de las enfermedades periodontales está menos definido.Las enfermedades periodontales son afecciones inflamatorias crónicas que conducen a la destrucción de las estructuras de soporte de los dientes. Están causadas por organismos microbianos específicos, muchos de los cuales obtienen sus necesidades nutricionales del huésped. La etiología primaria de la enfermedad periodontal es el biofilm de la placa bacteriana, pero un huésped susceptible es importante para el inicio de la enfermedad. La disminución de la respuesta inmunitaria del huésped y las deficiencias nutricionales aumentan el riesgo y la gravedad de la enfermedad periodontal. Muchos nutrientes desempeñan un papel importante en la función y producción de células inmunitarias. Por ello, se ha intentado revisar la relación entre nutrición y enfermedad periodontal.

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    "Pitanie - äto process, w hode kotorogo pischa ispol'zuetsq dlq obespecheniq änergiej, podderzhaniq, wosstanowleniq i sohraneniq tkanej zhiwyh organizmow. Rol' pitaniq w razwitii i progressirowanii zabolewanij parodonta menee chetko opredelena. Zabolewaniq parodonta - äto hronicheskie wospalitel'nye zabolewaniq, kotorye priwodqt k razrusheniü opornyh struktur zubow. Oni wyzywaütsq specificheskimi mikrobnymi organizmami, mnogie iz kotoryh poluchaüt swoi pischewye potrebnosti ot hozqina. Osnownoj ätiologiej zabolewanij parodonta qwlqetsq bakterial'naq bioplenka zubnogo naleta, no dlq wozniknoweniq zabolewaniq wazhen wospriimchiwyj hozqin. Porazhenie parodonta - äto, po suti, rana, i dlq optimal'nogo zazhiwleniq neobhodimo nalichie dostatochnyh resursow hozqina. Snizhenie immunnogo otweta hozqina i deficit pitatel'nyh weschestw powyshaüt risk i tqzhest' parodontita. Mnogie pitatel'nye weschestwa igraüt wazhnuü rol' w funkcionirowanii i proizwodstwe immunnyh kletok. Poätomu byla predprinqta popytka rassmotret' wzaimoswqz' mezhdu pitaniem i zabolewaniqmi parodonta.

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    La "nutrizione" è il processo attraverso il quale il cibo viene utilizzato per fornire energia, sostenere, ripristinare e mantenere i tessuti degli organismi viventi. Il ruolo della nutrizione nello sviluppo e nella progressione delle malattie parodontali è meno ben definito.Le malattie parodontali sono condizioni infiammatorie croniche che portano alla distruzione delle strutture di supporto dei denti. Sono causate da specifici organismi microbici, molti dei quali traggono il loro fabbisogno nutrizionale dall'ospite. L'eziologia primaria della malattia parodontale è il biofilm della placca batterica, ma un ospite suscettibile è importante per l'inizio della malattia. Una lesione parodontale è essenzialmente una ferita e devono essere disponibili sufficienti risorse per l'ospite affinché avvenga una guarigione ottimale. La riduzione della risposta immunitaria dell'ospite e le carenze nutrizionali aumentano il rischio e la gravità della malattia parodontale. Molti nutrienti svolgono un ruolo importante nella funzione e nella produzione delle cellule immunitarie. Pertanto, si è cercato di esaminare il rapporto tra nutrizione e malattia parodontale.

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    A "nutrição" é o processo pelo qual os alimentos são utilizados para fornecer energia, sustentar, restaurar e manter os tecidos dos organismos vivos. O papel da nutrição no desenvolvimento e progressão das doenças periodontais está menos bem definido. As doenças periodontais são condições inflamatórias crónicas que levam à destruição das estruturas de suporte dos dentes. Estas são causadas por organismos microbianos específicos, muitos dos quais obtêm as suas necessidades nutricionais do hospedeiro. A etiologia primária da doença periodontal é o biofilme bacteriano da placa bacteriana, mas um hospedeiro suscetível é importante para o início da doença. Uma lesão periodontal é essencialmente uma ferida, e devem estar disponíveis recursos suficientes do hospedeiro para que ocorra uma cicatrização óptima. A diminuição da resposta imunitária do hospedeiro e as deficiências de nutrientes aumentam o risco e a gravidade da doença periodontal. Muitos nutrientes desempenham um papel importante na função e produção das células imunitárias. Assim, foi feita uma tentativa de rever a relação entre a nutrição e a doença periodontal.

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    ¿Nutrition¿ is the process by which food is used to provide energy, sustain, restore and maintain tissue of living organisms. Role of nutrition in the development and progression of periodontal diseases is less well defined.Periodontal diseases are chronic inflammatory conditions that lead to destruction of supporting structures of the teeth. These are caused by specific microbial organisms, many of which derive their nutritional requirements from the host. The primary etiology of periodontal disease is bacterial plaque biofilm but a susceptible host is important for disease initiation.A periodontal lesion is essentially a wound, and sufficient host resources must be available for optimal healing to take place. Decreased host immune response and nutrient deficiencies increase the risk and severity of the periodontal disease. Many nutrients play an important role in immune cell function and production. So,an attempt have been made to review the relationship between nutrition and periodontal disease.

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    von Chahat Puri
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    Periodontal disease is an inflammatory process involving progressive, episodic loss of the periodontal attachment apparatus including gingiva, cementum, periodontal ligament, and alveolar bone, resulting ultimately in tooth loss in susceptible patients.There is an abundance of both empirical evidence and substantial theoretical justification for accepting the widespread belief that periodontal diseases have more than one cause i.e.they are of multifactorial etiology and complex in nature. Susceptibility to periodontal diseases involves the interplay between genetic, bacterial, environmental and nutritional factors. Common dietary chemicals act on the human genome,either directly or indirectly, to alter gene expression or structure. Genes are important in determining the function,but nutrition is able to modify the degree of gene expression.Some individuals who are overtly healthy as they reach young adulthood will begin to experience the complications of chronic diseases such as cardiovascular disease, arthritis and Alzheimer¿s disease, whereas others will reach their 80s with minimal evidence of these debilitating conditions. So, Nutrition-Gene Interactions justified to an extent

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