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Bücher von Soumia Lahneche

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  • 15% sparen
    von Soumia Lahneche
    34,00 €

    Margarine is an agricultural by-product obtained by centrifugation or sedimentation of the oil after olive pressing. It is generally discharged into the environment as it is. This has a negative impact on the environment. In the context of bioremediation, the aim of our work is to assess the physico-chemical and microbiological quality of the 3 types of margines in order to determine their degree of pollution, from different regions of Algeria: Tizi Ouzou, Jijel and Bejaïa. The results of the physico-chemical analyses showed that the margines from the different regions have an acid pH and are rich in organic matter, expressed as BOD5 and COD. These discharges are also characterised by the predominance of toxic substances, in particular phenolic compounds, with values ranging from 10.68 g/l in the Jijel region to up to 27.7 g/l in the Jijel region, which give them antimicrobial properties. The COD/BOD5 test is higher than 2.80 for all regions, which clearly underlines the biodegradable nature of these margines, for which biological treatment would appear to be entirely appropriate.

  • 15% sparen
    von Soumia Lahneche
    34,00 €

    La margarina è un sottoprodotto agricolo ottenuto per centrifugazione o sedimentazione dell'olio dopo la spremitura delle olive. In genere viene scaricata nell'ambiente così com'è. Questo ha un impatto negativo sull'ambiente. Nel contesto del biorisanamento, l'obiettivo del nostro lavoro è quello di valutare la qualità fisico-chimica e microbiologica di 3 tipi di margini per determinare il loro grado di inquinamento, provenienti da diverse regioni dell'Algeria: Tizi Ouzou, Jijel e Bejaïa. I risultati delle analisi fisico-chimiche hanno mostrato che i margini delle diverse regioni hanno un pH acido e sono ricchi di materia organica, espressa come BOD5 e COD. Questi scarichi sono inoltre caratterizzati dalla predominanza di sostanze tossiche, in particolare composti fenolici, con valori che vanno da 10,68 g/l nella regione di Jijel fino a 27,7 g/l nella regione di Jijel, che conferiscono loro proprietà antimicrobiche. Il test COD/BOD5 è superiore a 2,80 per tutte le regioni, il che sottolinea chiaramente la natura biodegradabile di questi margini, per i quali il trattamento biologico sembrerebbe del tutto appropriato.

  • von Soumia Lahneche
    39,90 €

    Margine ist ein landwirtschaftliches Nebenprodukt, das durch Zentrifugieren oder Sedimentieren des Öls nach dem Pressen der Olive entsteht. Es wird in der Regel unverändert in die Natur geleitet. Dies führt zu negativen Auswirkungen auf die Umwelt. Im Rahmen der Bioremediation ist es das Ziel unserer Arbeit, die physikalisch-chemische und mikrobiologische Qualität der drei Arten von Trester zu bewerten, um den Grad der Verschmutzung in den verschiedenen Regionen Algeriens (Tizi Ouzou, Jijel und Bejaïa) zu bestimmen. Die Ergebnisse der physikalisch-chemischen Analysen zeigten, dass die Trester aus den verschiedenen Regionen einen sauren pH-Wert aufweisen und reich an organischer Substanz sind, die durch BSB5 und CSB ausgedrückt wird. Diese Abwässer sind auch durch die Dominanz toxischer Substanzen gekennzeichnet, insbesondere phenolische Verbindungen, deren Werte zwischen 10,68 g/l in der Region Jijel und bis zu 27,7 g/l in der Region Jijel liegen, was ihnen eine antimikrobielle Wirkung verleiht. Der CSB/BOD5-Wert liegt in allen Regionen über 2,80, was die biologische Abbaubarkeit des Tresters unterstreicht, für den eine biologische Behandlung durchaus geeignet erscheint.

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    von Soumia Lahneche
    34,00 €

    La margarina es un subproducto agrícola obtenido por centrifugación o sedimentación del aceite tras el prensado de las aceitunas. Generalmente se vierte al medio ambiente tal cual. Esto tiene un impacto negativo en el medio ambiente. En el contexto de la biorremediación, el objetivo de nuestro trabajo es evaluar la calidad fisicoquímica y microbiológica de 3 tipos de margarinas para determinar su grado de contaminación, procedentes de diferentes regiones de Argelia: Tizi Ouzou, Jijel y Bejaïa. Los resultados de los análisis fisicoquímicos mostraron que las marginas de las diferentes regiones tienen un pH ácido y son ricas en materia orgánica, expresada en DBO5 y DQO. Estos vertidos se caracterizan también por el predominio de sustancias tóxicas, en particular compuestos fenólicos, con valores que van de 10,68 g/l en la región de Jijel hasta 27,7 g/l en la región de Jijel, lo que les confiere propiedades antimicrobianas. La prueba DQO/DBO5 es superior a 2,80 en todas las regiones, lo que subraya claramente el carácter biodegradable de estas margas, para las que un tratamiento biológico parece totalmente adecuado.

  • 15% sparen
    von Soumia Lahneche
    34,00 €

    A margarina é um subproduto agrícola obtido por centrifugação ou sedimentação do azeite após a prensagem da azeitona. É geralmente descarregada no ambiente tal como se encontra. Este facto tem um impacto negativo no ambiente. No contexto da bioremediação, o objetivo do nosso trabalho é avaliar a qualidade físico-química e microbiológica dos 3 tipos de marginas para determinar o seu grau de poluição, provenientes de diferentes regiões da Argélia: Tizi Ouzou, Jijel e Bejaïa. Os resultados das análises físico-químicas mostraram que as marginas das diferentes regiões têm um pH ácido e são ricas em matéria orgânica, expressa em CBO5 e CQO. Estas descargas caracterizam-se igualmente pela predominância de substâncias tóxicas, nomeadamente compostos fenólicos, com valores que variam entre 10,68 g/l na região de Jijel e até 27,7 g/l na região de Jijel, que lhes conferem propriedades antimicrobianas. O teste COD/BOD5 é superior a 2,80 para todas as regiões, o que sublinha claramente o carácter biodegradável destas margas, para as quais o tratamento biológico se afigura perfeitamente adequado.

  • 15% sparen
    von Soumia Lahneche
    34,00 €

    La margine est un sous-produit agricole obtenue par centrifugation ou sédimentation de l¿huile après le pressage de l¿olive. Elle est généralement déversée dans la nature en l¿état. Ce qui engendre un impact négatif sur l¿environnement. Dans le cadre de la bioremédiation l'objectif de notre travail est d¿évaluer la qualité physicochimique et microbiologique des 3 types des margines afin de déterminer leurs degrés de pollution, à partir de différentes régions de l¿Algérie; Tizi Ouzou, Jijel et Bejaïa. Les résultats des analyses physico-chimiques ont montré que les margines des différentes régions ont un pH acide et elles sont riches en matière organique, qüest exprimé par la DBO5 et DCO. Ces rejets sont aussi caractérisés par la prédominance de substances toxiques notamment les composés phénoliques, on a noté des valeurs comprises entre 10,68 g/l dans la région du Jijel et peut atteindre jusqüà 27,7 g/l dans la région du Jijel qui leur confèrent un pouvoir antimicrobien. L¿examen de DCO/DBO5 est supérieur à 2,80 pour toutes les régions qui souligne bien le caractère biodégradable de ces margines aux quelles un traitement biologique paraît tout à fait convenable.

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